Paris je t’aime

Sacre Coeur

Een stad waar ik geen genoeg van kan krijgen is Parijs. Steeds weer weet de lichtstad me te trekken met zijn vele bezienswaardigheden en diversiteit.

Mijn favoriete wijk is Montmartre. De schilderachtige sfeer en de invloeden van de art nouveau brengen je terug naar andere tijden. Altijd breng ik een bezoekje aan de Sacre Coeur. Deze kerk is gelegen op een heuvel, en je hebt hier een fantastisch uitzicht over Parijs. Leuk is het om op zondagochtend een kerkmis bij te wonen. Dat verloopt behoorlijk anders dan normaal, want terwijl de dienst bezig is, lopen drommen toeristen door de kerk te banjeren. Echt rustig is het dan ook niet, maar zeer zeker de moeite waard.

Ben je in Montmartre, dan hoort een bezoekje aan het Place du Tertre er echt bij. Laat je portret tekenen door een van de vele kunstenaars die het plein bevolken, neem een drankje bij een van de vele cafeetjes, of ga struinen naar souvenirs. Montmartre straalt een soort vriendelijkheid uit, en vele locals zijn hier dagelijks te vinden.

Eiffeltoren

Vanuit Montmartre is het een mooie wandeling naar het centrum. Uiteraard kun je ook heel gemakkelijk de metro pakken. Het metronetwerk is erg uitgebreid, betrouwbaar en goedkoop. Stop onderweg bij de Opera, alvorens je je verlekkert aan de etalages met macarons, andere soorten snoeperijen en kledingzaken.

Richting de Eiffeltoren, vanwaar je wederom een prachtig uitzicht hebt, en vanwaar je ziet hoe hoog de Sacre Coeur ligt ten opzichte van de stad.
’s Avonds is het zeer de moeite waard de lichtshow te bekijken aan de voet van de Eiffeltoren. Houd alleen wel rekening met de straatverkopers die je van alle kanten belagen.
Vlakbij de Eiffeltoren kun je heerlijk escargots met knoflook eten. Een wijntje erbij, een mooi uitzicht op de Eiffeltoren, en hier word je niet lastig gevallen.

Piramide voor het Louvre

Ga je naar Parijs, dan mag je absoluut het Louvre niet overslaan. Niet alleen vanwege de Mona Lisa, maar ook vanwege de vele andere kunstobjecten die hier te vinden zijn.
Loop vanaf het Louvre door de Tuilerieën richting het Musée de l’Orangerie, waar de waterlelies van Monet te vinden zijn. Klein, maar als je het impressionisme kunt waarderen, is dit een absolute aanrader.

Een idyllisch plekje waar in het weekend veel locals komen, is de Jardins du Luxembourg, oftewel het stadspark. Ook hier zijn mooie Griekse beelden en andere kunstobjecten te vinden, temidden van mooi aangelegde tuinen, en een vijver waar gezinnen hun electrisch bestuurbare bootjes laten varen.
Vlakbij ligt het Pantheon, laatste rustplaats van vele bekende Franse namen als Marie Curie, Victor Hugo en Emile Zola. Erg de moeite waard zijn de muurschilderingen die het leven van Jeanne d’Arc uitbeelden.
Neem vlakbij het Pantheon een heerlijke maaltijd van gebakken mosselen in witte wijn met patat.

Notre Dame

Wist je trouwens dat niet alleen in New York het Vrijheidsbeeld te vinden is? Ben je in Parijs, ga dan naar de Pont de Grenelle. Hier vind je Lady Liberty in het klein.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele mooie plekjes die Parijs rijk is.
Wat verder zeer de moeite waard is:

  • Het roosvenster in de Notre Dame
  • Op zoek naar echte rust? Ga dan eens kijken bij de zeer oude kerk la Madeleine, gelegen aan twee drukke straten. Binnen een oase van rust.
  • Wandeling langs de Seine
  • La Défense, een heel ander stuk Parijs, met z’n moderne gebouwen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *